Eet type en eetgedrag

Verschillende Eet types

Een Lijngerichte eter
Een lijngericht eter is iemand die veel diëten heeft gedaan. Veel is afgevallen en nog meer is aangekomen. Een echte jojo-er! Dit eet type kan heel streng voor zichzelf zijn, weinig eten en bij vlagen ook heel veel sporten.

Een Emotie eter
Een emotie eter is iemand die gaat eten bij bepaalde emoties, gevoelens, verveling of dagelijkse stress. Bij emotie eten worden interne prikkels (zoals emoties) vaak geïnterpreteerd als honger. Dit doe je vanuit jezelf en is aangeleerd gedrag.

Een Externe eter
De Bij een externe eter speelt omgeving een belangrijke rol. De zin om te eten komt niet van uit jezelf (emotie, gevoel) maar wordt bepaald door wat er om je heen gebeurt. Je staat altijd aan. Bent snel afgeleid, kan je moeilijk focussen. Als je regelmatig toegeeft aan deze drang, wordt dit steeds sterker.

Herken je jezelf in één van deze types? Of misschien heb je bij elke type wel een overeenkomst? Elk eet type heeft andere kenmerken, andere valkuilen en dus ook een andere aanpak nodig!

image



image

“Ik blijf schrikken van mezelf, 
van mijn gedachten en mijn gedrag”

Natuurlijk is het een makkelijk excuus om je eetgedrag op je omgeving af te schuiven. Bovendien niet helemaal eerlijk. Want je bent er zelf bij, dus je kunt er ook prima wat aan doen.

Je eetgedrag kun wel degelijk beïnvloeden! Je kunt je namelijk bewuster worden van je eigen eetgedrag en het gedrag dat anderen op je hebben. Bedenk in elke situatie welke eetkeuzes je maakt, die je anders niet zou maken en bedenk je op basis daarvan hoe je hiermee om kunt gaan.

Neem je vaak een dessert als je buiten de deur eet, omdat anderen dit ook doen? Trek je steevast een zak chips open (die je vervolgens ook leeg eet) als die ene specifieke vriendin komt of bestel je standaard popcorn wanneer je een bioscoop binnenloopt?



Wat beïnvloed ons eetgedrag?

Iedere dag maken we vele keuzes over wat we eten. Een bak yoghurt of een boterham als ontbijt? Keuzes maken we vaak zonder daar over na te denken. Wat bepaalt nu ons eetgedrag?  Hieronder noem ik er een paar, maar er zijn er veel meer.

Als je thuis een mand vol fruit voor het grijpen hebt staan, kun je makkelijker een gezonde keuze maken dan wanneer er alleen een pot drop op tafel staat. Ook de beschikbaarheid in de buurt speelt mee. Hoe meer fastfoodketens er in de buurt zijn, hoe groter de kans dat je verleid wordt om iets te snacken.

Het assortiment en reclames van de supermarkt bepaalt welke producten wij wel of niet kopen. Maar ook de prijs van een product, heeft vanzelfsprekend invloed op wat je eet.

Van huis uit krijgen we bepaalde eetgewoonten mee. Het land en de cultuur waarin we geboren worden, hebben invloed op ons eetgedrag. 

Als laatste: Eetregels. Bijvoorbeeld: "Ik eet niet meer na 19.00 uur." Als je veel diëten hebt gevolgd, heb je onbewust ook heel veel eetregels.


image